Fisketur i Costa Rica – med Roosterfish!

På annandagen bar det iväg på semester för mig och Sofia, efter ett dygns resande var vi framme i Costa Rica.
Efter nästan två veckors skön semester runt om i landet bestämde jag mig för att boka in en heldags fiske inshore med båten Cowboy jr. och kapten Jerry. Vi utgick från det lilla samhället Quepos på västra kusten, nära Manuel Antonio där vi bodde. Det började sådär då Jerry förklarade att han inte hade så mycket betesfisk och tyckte att vi borde satsa på offshore och fiske efter sailfish med plastbeten men jag förklarade att jag ville fånga en roosterfish så det fick bli inshore ändå.
 
Efter en kort tur kom vi fram till ett område med varierande djup och många klippor som stack upp ur havet.
Jerry och hans medhjälpare agnade med tallriksformade betesfiskar med en enkelkrok. Jag och Sofia fick varsitt spö i händerna och så började vi puttra långsamt fram mellan klipporna. Vid hugg skulle vi släppa tummen från spolen och låta fisken dra ut lina i ca åtta sekunder, lättare sagt än gjort skulle det visa sig.
 
Efter knappt en timme kommer första hugget på Sofias spö, linan flyger ut men efter en kort stund släpper fisken. Jerry förklarar åter igen att man måste låta fisken ta linan utan motstånd. På med ny fisk för Sofia och i med den. Det dröjer inte länge innan det hugger på hennes bete igen och denna gången går det bättre, fisken sitter på kroken. Spöt är runt 6 fot och hårt som en påk, ända böjs det en hel del när fisken rusar. Sofia kämpar på bra och efter en fight på runt 20 minuter kommer fisken in till båten. En roosterfish!
 
 
Första fisken i båten, en roosterfish på ca 40 lbs. Häftig ryggfena!

Väldigt kul för Sofia (men samtidigt blir man lite avundsjuk) att få en sådan fin fisk. Efter att vi släppt tillbaka roostern agnade vi om och körde igen, och det dröjde inte länge innan jag fick mitt första hugg. Jag försökte attt hålla tummen borta från linan tills Jerry sa till och fisken var fast. Först kändes det inte alls som den var lika stor som den första men efter en stund började den kämpa riktigt hårt. Efter en stund kom fisken upp till ytan och visade sig, en roosterfish igen till min förtjusning, men sedan stack den och ville inte komma nära båten. Efter en kamp på minst 30 minuter, med svetten rinnandes, lyckade jag få in fisken till båten så att Jerry kunde landa den. En till fin fisk!

Denna uppskattades till 60 lbs, största fisken jag fått upp, utan konkurrens.
 
Under tiden vi fiskat hade Jerry spottat ett gäng delfiner längre ut, så vi åkte dit för att ta en titt. De var ett helt gäng som började simma och hoppa vid båten, mycket trevligt!
 
Fina delfiner!
 
Vi trollade sedan med Rapalawobblers och fick ett par hugg med de flesta släppte snabbt. En makrill släppte precis vid båten och en needlefish (en stor näbbgädda?) kom upp. Vi avslutade fisket med att använda de sista två betesfiskarna men inget ville hugga. Vi var ändå mycket nöjda med varsin roosterfish.
 
På vägen tillbaka hade vi turen att se en knölvalar.
 
En heldagstur kostade $550 och det var värt varenda krona.
Jag kommer att göra det igen nästa gång jag får chansen.

RSS 2.0